Wat kun je zelf doen aan acne?

Bijna iedereen kent het wel, acne. Nooit fijn natuurlijk en het komt altijd op het verkeerde moment. Helemaal voorkomen kun je puistjes helaas niet, maar met een goede verzorging kun je een heel eind komen.

Hoe ontstaat acne?

Ten eerste, hoe ontstaat acne eigenlijk? Bij acne verhoornen talgafvoerkanaaltjes extra snel. Als de verhoornde huidcellen samenklonteren met talg, ontstaan er een soort propjes die de kanaaltjes kunnen verstoppen. In elk kanaal zit van nature een bacterie die zich voedt met talg. Deze vermenigvuldigt zich razendsnel zodra het haarzakje verstopt raakt. Hiervan is een puistje het gevolg.

Acne kun je helaas niet voorkomen, maar je kunt wel de schade beperken.

Tip 1: Houd je huid goed schoon

Hoe minder bacteriën en vuil op je huid, hoe kleiner de kans is op ontstekingen. Reinig daarom ’s ochtends en ’s avonds je huid met een zachte reinigingsmelk. Dat je milde producten kiest, is erg belangrijk. Te agressief reinigen kan de talgproductie juist nog meer stimuleren. Wees ook voorzichtig met scrubben, dit kan puistjes ook erger maken. Om mee-eters te verwijderen en de doorbloeding van je huid te bevorderen, kun je af en toe een stoombad nemen. Hierdoor kunnen ontstekingen ook beter genezen.

Tip 2: Kom er niet aan

Ook al kun je soms het gevoel hebben dat een puistje uitdrukken het enige is wat helpt, probeer dit echt niet te doen. Je knijpt er wat talg uit, maar er is een grote kans dat het merendeel nog dieper in je huid verdwijnt. Hierdoor komt er nog een grotere ontsteking. Bovendien kan puistjes uitknijpen littekens veroorzaken.

Wil je echt zelf iets doen? Knijp dan alleen zwarte mee-eters voorzichtig uit. Neem hiervoor een stoombadje en druk met een speciale comedonenlepel de mee-eters uit. Ontsmet deze plek hierna goed.

Tip 3: Verzorg met een crème of zalfje

Er bestaan allerlei crèmes en zalfjes tegen puistjes die je overal kunt kopen. Doe hier goed onderzoek naar, sommige producten maken acne alleen maar erger.

Heb je een ernstigere vorm van acne, dan kan je bij je huisarts een recept krijgen voor een speciale tonic, gel of crème. Deze producten bevatten vaak salicylzuur, benzoylperoxide of tretioïne (vitamine A-zuur). Heb wel even geduld, want het kan zeker 4 weken duren voordat zo’n middeltje werkt. Dit komt omdat puistjes er ook zo lang over doen om zich te vormen. In het begin van de behandeling kan de acne zelfs verergeren.

Bij zeer ernstige acne kan je huisarts je antibiotica voorschrijven.

Tip 4: Verminder stress

Al krijg je waarschijnlijk juist stress als je weer nieuwe puistjes ziet, probeer dit te vermijden. Het is wetenschappelijk bewezen dat stress acne verergert. Dit komt doordat de hormonen die bij stress vrijkomen, het testosteron dat je talgklieren tot actie aanzet, beïnvloedt. Ook beïnvloedt stress je immuunsysteem, waardoor de bacteriën die de ontstekingen veroorzaken vrij spel krijgen.

Tip 5: Zonlicht

Alhoewel de meningen van deskundigen verdeeld zijn over of de zon helpt tegen acne, hebben veel mensen ’s zomers minder last. Dit zou komen doordat de UV-stralen er voor zorgen dat je poriën minder snel verstopt raken en er hierdoor minder puistjes ontstaan.

Anderen beweren dat zonlicht acne juist verergert, omdat dit de verhoorning van je huid stimuleert.

Tip 6: Kies de goede make-up

Het is altijd belangrijk dat je huid goed kan ademen, zeker wanneer je last hebt van acne. Veel cosmeticaproducten bevatten stofjes die acne kunnen veroorzaken, zoals paraffine en vaseline. Camoufleren met make-up is dus niet altijd een goede oplossing. Sommige camouflagestiften drogen je huid juist uit. Wil je wel graag make-up gebruiken, kies dan producten op waterbasis, in plaats van oliebasis.

Fabels over acne

Er gaan over acne de meest rare verhalen in de ronde. Je zou puistjes krijgen van patat en chocolade, ze zouden besmettelijk zijn en diegene die ze heeft, zou zichzelf niet goed schoon houden. Het is inmiddels bekend dat dit niet waar is, maar sommigen geloven het nog steeds.

Allereerst is het nooit bewezen dat voeding puistjes veroorzaakt. Alleen koffie heeft er indirect invloed op. De cafeïne in koffie beïnvloedt het autonome zenuwstelsel en zwakt natuurlijke stressremmers af.

Ten tweede is acne niet besmettelijk en hebben puistjes niets te maken met een gebrek aan hygiëne. Wie last heeft van acne, reinigt zijn of haar huid meestal juist vaker.

Geef een reactie

De waardering van www.dermarolling.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11542 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email