Invloeden op de huid

Invloeden op de huid

Aan de basis van een mooie huid ligt een goede gezondheid. Dat schoonheid van binnenuit komt is dus waar! Verschillende factoren beïnvloeden je gezondheid en je huidconditie. Voeding, beweging en ontspanning zijn hierbij net zo belangrijk als uiterlijke verzorging. 

Voeding 

Gezondheid straal je letterlijk uit! Goede voeding is hierbij bepalend. Het voorziet je lichaam van de noodzakelijke bouwstoffen, brand- en vezelstoffen, water, vitaminen en mineralen. Ons lichaam heeft voedig nodig: 

  • als brandstof om warm te blijven;
  • voor energie om te bewegen en te functioneren;
  • voor groei en vervanging van weefsels; 
  • om bouwstoffen aan te voeren die belangrijk zijn voor de continuïteit van een aantal chemische processen. 

Wanneer je uitgaat van de aantoonbare relatie tussen innerlijk en uiterlijk en de rol die voeding hierbij speelt, kun je gerust het volgende stellen: hoe gezonder je eet, hoe gezonder je lichaam, dus hoe mooier je huid. Belangrijk hierbij is niet alleen te letten op wat je eet, maar ook dat je de tijd neemt om te eten en goed kauwt. Zo heeft je lichaam de gelegenheid de voedingstoffen optimaal in zich op te nemen. Te gehaast eten zorgt voor een snel terugkerend hongergevoel. Het vet wordt dan niet goed bewerkt, waardoor het in de onderhuidse vetlaag wordt opgeslagen. 

De wetenschap demonstreert overigens dat verantwoord eten niet de enige manier is om je huid van binnenuit gezond en stralend te houden. Zo wordt er steeds meer aandacht besteed aan de ontwikkeling van voedingssupplementen die aansluiten bij probleemoplossende, huidverzorgende producten. Wereldwijd wordt onderzocht hoe deze manier van voeding van binnenuit de zichtbare effecten van bijvoorbeeld huidveroudering aan de buitenkant kan tegengaan. Het aandachtspunt ligt hier dus specifiek bij het verenigen van innerlijke voeding met de cosmetische aanpak van buitenaf. 

Voedingsstoffen

Goede voeding is een trend. In veel glossy’s en magazines verschijnen dan ook artikelen over het ‘jong en mooi eten van je huid’. Om beter inzicht te kunnen krijgen in de betekenis van goede voeding, is het dan ook essentieel te weten welke voedingsstoffen hieraan bijdragen. Een aantal belangrijke voedingstoffen zijn koolhydraten, vetten, eiwitten, vezelstoffen, mineralen en vitaminen. Een ander benodigd bestanddeel is water. 

Koolhydraten 

Koolhydraten uit suikers en meelproducten zijn noodzakelijke en snelle brandstoffen die je energie leveren. Deze energie is nodig om de juiste lichaamstemperatuur te behouden en organen en spieren hun werk te laten doen. Koolhydraten verteren langzaam maar zorgen er dan ook voor dat je niet snel een hongerig gevoel krijgt. Ze worden opgeslagen in de lever en in spieren en kunnen van daaruit worden ingezet op het moment dat het lichaam er weer behoefte aan heeft. De opslagplaatsen zijn wel beperkt. Als ze vol zijn wordt de rest van de koolhydraten in vet omgezet. Je vindt koolhydraten onder andere in bruin- en volkorenbrood, granen, aardappels, zilvervliesrijst en peulvruchten. 

Vetten 

Vetten zijn dé energiebron. Ze bevatten vitaminen en verzadigde of onverzadigde vetzuren. Verzadigd vetzuur is ongezond en vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Dierlijk vet bevat bijvoorbeeld verzadigde vetten. Meervoudig onverzadigde vetzuren tref je aan in plantaardige vetten. Een bekend voorbeeld is linolzuur dat hart- en vaatziekten helpt voorkomen. Vetten geven je lang een verzadigd gevoel, langer dan suikers en zetmeel. Vetzuren leveren stoffen die geslachtshormonen en cholesterol vormen. Cholesterol is een vetachtige, niet in water oplosbare, stof die in ons lichaam onder andere als bouwstof wordt gebruikt. Het zet zich af tegen de binnenwand van de aders, wat een hoge bloeddruk en hartproblemen tot gevolg kan hebben. Sommige vetten zijn herkenbaar (zoals room en boter), andere niet (zoals vetten in noten en melk).

Eiwitten

Eiwitten leveren de belangrijke aminozuren die je lichaam zelf niet aanmaakt. Deze aminozuren zijn belangrijk voor de lichaamsconditie en -opbouw. Een deel van de eiwitten wordt gebruikt voor de vorming van nagels en haren. Andere eiwitten zijn nodig voor de aanmaak en het onderhoud van weefsels en collageen. Collageen is een lijmachtige eiwit waar het grootste deel van de lederhuid (de dermis) uit bestaat. Collageen is verantwoordelijk voor de stevigheid en elasticiteit van de huid. Tijdens het vernieuwingsproces van de huid wordt op jonge leeftijd voldoende collageen aangemaakt om de huid stevig en soepel te houden. Na het 25e levensjaar neemt de productie van collageen steeds meer af. Hierdoor veroudert de huid en ontstaan er rimpels, de huid wordt ook slapper en schadelijke invloeden van buitenaf hebben een groter effect op de huid. Collageen is dus er belangrijk voor een stevige, jonge huid. Dierlijke eiwitten vind je onder andere in vlees, vis, eieren en zuivelproducten. Plantaardige eiwitten zitten in rijst, tarwe, peulvruchten en noten. 

Vezelstoffen

Hoewel je weinig voedingsstoffen uit vezelstoffen haalt zijn ze onmisbaar. Vezelstoffen zorgen namelijk voor een goede spijsvertering en voor d eafvoer van stoffen via de darmen. In de darmen nemen ze water in zich op, waardoor de afvalstoffen in de vorm van ontlasting het lichaam gemakkelijk kunnen verlaten. Het aantal vezels in de dikke darm bepaalt het type bacterie dat daar aanwezig is. Dit laatste is belangrijk in verband met je weerstand tegen bepaalde ziekten. Bij bacteriën denken mensen vaak aan ziekteverwekkers, maar er zijn ook nuttige bacteriën. Darmflora is een verzamelnaam voor alle bacteriën in onze darmen en kan onderverdeeld worden in nuttige en schadelijke bacteriën. Bij een gezonde darmflora zijn nuttige en schadelijke bacteriën met elkaar in evenwicht. Een goed werkende darm zorgt ervoor dat ons lichaam dagelijks de benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt, zodat deze gezond kan functioneren. 

Water

Naast goede voeding is ook water essentieel voor onze gezondheid. Sterker nog, ons lichaam bestaat voor 70% uit water! We overleven het dan ook niet als we hiervan 20% of meer verliezen. Water is van belang voor de volgende lichaamsfuncties:

  • het smeert de gewrichten;
  • het zorgt voor transport van verschillende stoffen via de bloedbaan en de lymfebanen;
  • het speelt een rol bij de spijsvertering en bij de afvoer van stoffen
  • het is belangrijk voor het onderhoud van de celstructuur 
  • het helpt de lichaamstemperatuur te reguleren 

Overigens verliezen we per dag een grote hoeveelheid water door te ademen, te zweten en via de urine en de ontlasting. Daarom is het belangrijk om per dag minimaal 1,5 liter water te drinken, zodat je de voorraad op peil houdt. Veel en regelmatig water drinken komt bovendien je huid ten goede. Deze ziet er dan nog frisser en stralender uit!

Mineralen 

Mineralen zijn heel belangrijk voor onze gezondheid en huid omdat ze nodig zijn voor de opname van vitaminen in ons lichaam. Vitaminen en mineralen worden dan ook vaak samen genoemd en gecombineerd in voedingssupplementen. Het lichaam maakt zelf geen mineralen aan. Je krijgt ze in kleine hoeveelheden binnen door je voeding. 

Enkele belangrijke mineralen zijn:

  • Fosfor; is een energieleverancier die vrijwel alle afwisselingsprocessen beïnvloedt;
  • Calcium ofwel kalk; werkt bij aanwezigheid van voldoende vitamine D samen met fosfor aan sterke botten en tanden. Samen met magnesium is calcium van belang voor veerkrachtige bloedvaten en een gezond hart;
  • Magnesium; wordt veelgebruikt vanwege de anti-stresswerking. Magnesium levert energie en optimaliseert spieren en zenuwen;
  • IJzer; is vooral bekend vanwege de ijzertabletjes die worden gebruikt bij bloedarmoede, oververmoeidheid en verminderde weerstand;
  • Jodium; essentieel voor een effectieve werking van de schildklier. Daarnaast is jodium noodzakelijk voor een optimale huid- en haarconditie;
  • Fluor; voorkomt tandbederf en is soms aan het drinkwater toegevoegd;
  • Zink; is essentieel voor de weerstand en ook goed voor de verzorging van huid en haar. 

Vitaminen 

Om je gezondheid te optimaliseren is het ook belangrijk ervoor te zorgen dat je genoeg vitaminen binnenkrijgt. Op een uitzondering na maakt je lichaam namelijk zelf geen vitaminen aan. Alleen de huid doet dit en maakt de vitaminen H, K en onder invloed van de zon ook vitamine D aan. Afhankelijk van het soort vitamine slaat het lichaam een reservevoorraad op. Door middel van een afwisselende voeding kun je zelf het startsein geven voor een evenwichtige aanvoer van vitaminen. Dit door onder andere veel groente en fruit te eten. Daarnaast kun je ook gebruik maken van vitaminesupplementen. Vooral bij extreme vermoeidheid, ziekten en een sterk verminderde weerstand is dit verstandig. Specifieke vitaminen, maar ook multivitaminen worden in deze vorm direct door het lichaam opgenomen.

Ook in de cosmetica wordt er van vitaminen gebruikt gemaakt. Vitaminen vormen zelf hét voorbeeld van hoe voedingsstoffen door middel van cosmetica kunnen worden ’toegebracht’. Terwijl vitaminen in gezonde voeding en supplementen het lichaam van binnenuit gezond maken en zo de huid doen glanzen, kunnen cosmetische producten de huidweerstand van buitenaf optimaliseren. Het is belangrijk hierbij stil te staan en er het een en ander over te weten te komen zodat je de klant goed kunt adviseren. 

Spanning en stress 

In de vorige paragrafen is stilgestaan bij de manier waarop je de gezondheid van je lichaam en daarmee de gezondheid van je huid door middel van voedingsstoffen, water en mineralen kunt optimaliseren. Het is aan de andere kant ook interessant eens te bekijken welke factoren de conditie van je huid juist verslechteren. Hier gaan we nu dieper op in.

Spanning en stress zijn allereerst factoren die in negatieve zin van invloed zijn op de huid. Het is belangrijk de uiterlijke symptomen van stress op de huid te kennen, zodat je bij een klant het uiterlijk en de veranderde huidconditie kunt verklaren. 

De huid raakt door spanning en stress uit balans. Er komen zogenaamde stresshormonen vrij en deze beïnvloeden ons afweersysteem. Als gevolg hiervan kunnen allergieën en zelfs eczeem ontstaan. Bacteriën in de talgklieren krijgen vrij spel en kunnen ontstekingen veroorzaken. Door stress kan ook de talgproductie veranderen. Het gevolg hiervan is een huid die er vlekkerig en onrustig uitziet. Ten slotte verdiepen de mimieklijntjes zich door het langdurig aanspannen van de gezichtspieren bij spanning en ziet de huid er getekend uit. 

 

Zonnen

Een tweede factor die van negatieve invloed op de huid kan zijn is de zon. De zon kent echter ook een hele positieve kant. Zonneschijn is namelijk essentieel voor ons leven! Het heeft immers een zeer positieve invloed op je lichaam en geest. Als je verantwoord zont, heeft zonlicht de volgende positieve effecten:

  • het vergroot je hele weerstand tegen infecties en optimaliseert de huidconditie;
  • het vergroot de productie van vitamine D;
  • het stimuleert de bloedcirculatie;
  • het geeft je huid een bruin kleurtje waardoor je het gevoel krijgt er goed uit te zien;
  • het kan op de vette huid een positieve uitwerking hebben;
  • het herstelt de pH-waarde van de huid, waardoor de antibacteriële werking wordt verhoogd;
  • het verdikt de hoornlaag; waardoor de stevigheid toeneemt;
  • het maakt vrolijk en houdt je humeur op peil.

Helaas kennen we inmiddels ook de keerzijde van de zon. Het is niet alleen onverstandig, maar het kan zelfs gevaarlijk zijn onbeschermd, te vaak of te lang in de zon te zitten. Het gevaar van de zon ligt besloten in haar schadelijke UV-straling. Er zijn drie soorten UV-stralen: A, B en C. In principe bereiken alleen de A- en B-stralen de aarde. UV-C behoort door de ozonlaag te worden tegengehouden. Helaas is dit volgens wetenschappers niet meer altijd het geval. De UV-B stralen zijn verantwoordelijk voor de verbranding van de huid. Onverantwoord zonnen kan de volgende nadelige effecten hebben:

  • het kan oververhitting en bijvoorbeeld een zonnesteek veroorzaken;
  • het zorgt voor vroegtijdige veroudering van de huid;
  • het droogt uit;
  • het kan verbrandingsverschijnselen veroorzaken en dus de huid beschadigen
  • het activeert de werking van de vrije radicalen die schadelijk zijn voor de cellen;
  • het kan door beschadiging van huidcellen, huidkanker veroorzaken.

Teveel zon kan invloed hebben op het verouderingsproces van de huid. Natuurlijk is de huid van nature in staat zich te verdedigen tegen de schadelijke invloed van zonlicht. Dit hangt echter wel af van de volgende kenmerken:

  • het vet-/vochtgehalte van de huid (Natural Moisturizing Factor): hoe vetterm des te beter de bescherming;
  • de dikte van de hoornlaag: hoe dikker, des te hoger de bescherming;
  • de bruine kleur: niet helemaal een eerlijke graadmeter, want een hele bruine maar droge huid verbrandt sneller dan een bleke huid met een dikke hoornlaag die rijk is aan vet en vocht. 

Deze kenmerken zijn echter op zichzelf ook nog eens leeftijdsafhankelijk. Een jonge huid is van zichzelf beter weerbaar tegen de zon dan een oudere huid. 

Geef een reactie

De waardering van www.dermarolling.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.2/10 gebaseerd op 11542 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email