4 stappen voor een verzorgde huid

4 stappen voor een verzorgde huid 2

Huidverzorging bestaat uit grofweg vier stappen, die je zelf weet kunt opdelen in kleinde onderdelen. Dat is natuurlijk up to you! 

1. Reinigen 

Een ontzettend belangrijke stap in huidverzorging, omdat een goed gereinigde huid zich lekker voelt, werkstoffen beter opneemt en er gezond en fris uitziet. Reden om je reinigingsproducten goed uit te kiezen. De reiniging op zich zou idealerwijs ook moeten bestaan uit twee stappen: cleansen en tonen.

Cleanser

Een cleanser haalt vuil en make-up van de huid weg. Een cleanser kan een wasgel zijn, die je gebruikt met water, een milk of een crème. 

Tonic of Toner

Nareinigen doe je met een tonic, die restjes van de cleanser weghaalt en zorgt dat de poriën zich niet verstoppen. Een reinigende toner is fijn voor een vette of acnehuid, zolang deze niet uitdroogt. Een tonic is iets anders dan een toner. Een toner is eigenlijk meer een huidverzorger, want hij kan zowel kalmeren en beschermen als hydrateren. Als je na de toner een crème gebruikt seal je zowel vocht als de actieve ingrediënten van de toner ‘in’ je huid. De toner zorgt er bovendien voor dat de crème beter zijn werk kan doen. 

Voor een droge huid

Een wasgel is voor een droge huid vaak niet prettig, tenzij het een hele milde is, die de huid van vochtverzorgende stoffen voorziet. Kies liever een vochtverzorgende reiniger in milkvorm, die je huid wel van vuil ontdoet, maar die je met tissues afneemt in plaats van water. Kies een alcoholvrije tonic (die nareinigt) of een toner.

Voor een vette huid

Een vette huid moet licht ontvet worden om verstopte poriën te voorkomen. Maar gebruik een mild product, omdat de vette huid van te agressief reinigen juist extra talg gaat aanmaken. Wasgels die op een milde manier het teveel aan talg weghalen zijn fijn voor de vettere huid. 

Voor een gecombineerde huid

Een ‘normale’ huid is een gecombineerde huid, wat droger op de wangen en wat vetter op de T-zone, neus-voorhoofd. Deze huid kan veel hebben, maar moet niet uitdrogen. Met een reinigingsmilk zit je bij deze huid altijd goed. 

Voor een gevoelige huid

Ieder huidtype kan gevoelig zijn. Een gevoelige huid kan slecht tegen producten die lekker schuimen. De stoffen die zorgen voor het schuim, sulfaten, drogen de huid uit. Parfum is ook een kwelgeest voor de gevoelige huid. Let er dus op dat beide niet in je reiniger zitten als je last hebt van overgevoeligheidsreacties. 

Gemak dient de huid

Een micellaire lotion is een soort alles-in-éénreiniger, maar wat betkent micellair? Micellen zijn clustertjes die vet en vuil aan zich binden. Als je de lotion met een watje over je gezicht haalt, is je make-up zo weg. Gemakkelijk, maar met een minpuntje. Een cleanser moet vet en vuil verwijderen. Daarom worden er synthetische oplosmiddelen aan toegevoegd. Gebruik je een micellaire reiniger en verwijder je die vervolgens niet met water, dan is de kans groot de micellen op je huid achterblijven en gaan irriteren. Afspoelen met water dus, die micellaire reiniger.  

’s Morgens ook!

Een heleboel vrouwen hier vergeten het, maar ook ’s morgens zou je huid gereinigd moeten worden. s’ Nachts ontdoet de huid zich namelijk van afvalstoffen die op de huid blijven liggen. Reinig je niet voordat je je dagcrème aanbrengt, dan smeer je deze afvalstoffen als het ware zó weer in je huid. 

Overdrijf het niet

Je huid is op zich prima bestand tegen bacteriën en schimmels. Overmatig reinigen is echt niet nodig, ook niet als je pukkeltjes hebt. Driftig poetsen beschadigt zelfs het barrièrelaagje van de huid, en dat is niet de bedoeling. Dit laagje is er om bacteriën en schimmels buiten te houden, en de huidcellen aldaar scheiden zelf ook een natuurlijk antibioticum af. Dus wees matig met scrubs, mircodermabrasieapparaatjes of thuispeelings.

2. Exfoliëren 

Een exfoliant (een scrub, een gommage, een exfoliërend product op basis van enzymen of een mild zuur) verwijdert dode huidcellen. Hij bevat vaak celverwekende ingrediënten als salicylzuur of glycolzuur. Exfolianten weken de dode huidcellen los, scrubs poetsen ze weg. Van allebei krijgt je huid een gladder oppervlak en dat geeft een fris, egaal en stralend effect. Een exfoliant kan ook de vorming van collageen stimuleren, pigmentvlekken verminderen, verstoppingen van de talgklieren voorkomen (puistjes krijgen zo minder kans) En: een huid die niet wordt afgesloten door dode huidcellen, neemt huidverzorging beter op. 

Je huid heeft ook dode huidcellen nodig

Je huid vernieuwt zichzelf continu, in een yclus van 28 dagen. Dode huidcellen zijn de onzichtbare, uitgewerkte cellen die op je huid blijven liggen. Dode huidcellen kunnen een huid dof maken en blokkeren de opname van werkstoffen, maar ALLE dode huidcellen wegpoetsen is nu ook weer niet de bedoeling. Waarom niet? Omdat het barrièrelaagje van de huid ook dode huidcellen nodig heeft om überhaupt een laagje te kunnen zijn. En als je te veel exfolieert, en dus alle dode huidcellen weghaalt, kan je huid voor altijd overgevoelig worden. 

Scrubben of peelen?

Een scrub is een exfoliant met korreltjes, een ‘snelle’ manier om van dode huidcellen af te komen. Een goede scrub heeft afgeronde korreltjes die niet ‘krassen’ op je huid. De bolletjes kunnen gemaakt zijn van rijst, pitjes of andere licht schurende ingrediënten. Scrubben kan zo’n drie keer per week. Hoe mild ook, toch ben je na scrubben vaak rood, vooral als je een gevoelige huid hebt. Dit ook omdat je de bloedsomloop stimuleert. Gebruik na een scrub altijd een goede vochtverzorger. 
Een peeling die exfolieert met fruitzuren is een alternatief of – en die zijn er steeds meer – een peeling met enzymen. Eiwit afbrekende enzymen weken het cement tussen de dode huidcellen los. Dat doen ze heel mild (al voel je een lichte tinteling, teken dat de enzymen hun werk doen). Een enzympeeling laat je heel even intrekken en spoel je dan met lauw water af. Dat mag twee tot drie keer per week, of dagelijks als een product heel mild is en dat vermeld staat op de verpakking. Daarna wel een moisturizer gebruiken. 

Easy on the acid 

Fruitzuren in peelings kunnen nogal heftig hun werk doen, en daarom is voorzichtigheid geboden. Gebruik ze niet iedere dag. Fruitzuren zijn onder te verdelen in AHA- en BHA-zuren (AHA-zuren zijn glycolzuur, melkzuur, citroenzuur, een BHA-zuur is bv. salicylzuur). Glycolzuur heeft de kleinste molecuul, en kan het doepst in de huid komen om het cement op te lossen dat dode huidcellen bij elkaar houdt. Laat dat anders maar liever over aan de professional. 

Dubbele werking

Om het gemakkelijk te maken zijn er ook reinigende producten die tegelijkertijd exfoliëren, dus fruitzuren bevatten, of exfoliërende enzymen. Let op: gebruik deze producten niet dagelijks als je merkt dat je huid rood of gevoelig wordt. En in de zomer kun je na gebruik van dit type reiniger maar beter een spf gebruiken. 

Wijsheid

Dus wat is wijsheid? Dat ligt een beetje aan het product. Een reinigend borsteltje exfolieert ook, maar doet dat zachtjes, en dus kun je het iedere dag gebruiken. Een milde scrub of enzymatische peeling kun je om de twee of drie dagen gebruiken. Een microdermabrasieapparaatje voor thuis gebruik je om de paar dagen. Een heuse peeling van de dermatoloog doe je om de zoveel maanden, of zelfs jaren. En een professionele microdermabrasiebehandeling, waarbij de huid een beetje wordt afgeschuurd met kristallen is ook iets om maar om de paar maanden te doen. 

3. Verzorgen

Hoe je, je huid wilt verzorgen, is helemaal aan jou. Wat je eraan uit wilt geven ook! Huidverzorging zal lonen zolang je het maar consequent doet. 

Bestaat zoiets als te veel smeren?

Ooit waren er een olie en een crème, nu zijn er ook serums, tussenproducten die de werking van die crème versterken en primers, die make-up een extra dimensie zouden geven. De industrie ziet het wel zitten als jij laag over laag smeert, maar is het ook echt nodig? Een droge huid kan zin hebben in meerder laagjes, maar een vette huid helemaal niet. Krijg je onderhuidse bobbeltjes van een product? Dan is het te ‘rijk’ voor je, met te veel werkstoffen. Komen er rolletjes los van je gezicht als je eroverheen wrijft? Ook dan is het product te ‘rijk’ of gebruik je het te veel. In Azië smeren vrouwen wel negen producten per dag, maar daar is het klimaat heel anders, en denk eens aan de luchtvervuiling aldaar. In Nederland kun je volstaan met een eenvoudige routine, die uit vier stappen zou moeten bestaan: reinigen, exfoliëren, (vocht) verzorgen, beschermen. 

Hoeveel is genoeg?

Van een rijke, volle crème is een half erwtje al genoeg. Zie je! Je gebruikt al snel te veel. 

Heb je echt een oogcrème nodig?

Je zou kunnen denken dat het onzin is om een aparte oogcrème te gebruiken. Maar toch is het verstandig. Als er een spf of parfum in je dagcrème zit bijvoorbeeld, die je liever niet in je oog wilt hebben. Oogcrèmes zijn vaak dunner van textuur dan dagcrèmes en trekken sneller in, waardoor de kans dat de crème in je oog komt kleiner is. Een parfumvrije oogcrème is de beste keuze. Klop hem in, in plaats van te wrijven. 

En is een nachtcrème echt zinvol?

Uit een onderzoek van de Universiteit van Zürich bleek dat de huid hetzelfde bioritme aanhoudt als de eigenaar. Overdag – in waakstand – is je huid vooral bezig met het zichzelf verdedigen. Tegen zonlicht, sigarettenrook, vervuiling en uitdroging. ’s Nachts is dat herstelwerk tweemaal zo intensief als overdag. Tussen 11 uur s’ avonds en 3 uur ’s morgens zijn de cellen het meest actief. Ze delen zich dan acht keer sneller. Gifstoffen worden afgevoerd, vetten aangemaakt en de vochtbalans wordt hersteld. De huid is ’s nachts warmer, en kan daarom werkstoffen beter opnemen. Maar als je budget het niet toestaat om een aparte dag- en nachtcrème aan te schaffen, kun je volstaan met een dagcrème voor ’s morgens en ’s avonds. Let er dan wel op dat deze geen spf bevat, want slapen met een (chemisch) zonnefilter op je huid wordt afgeraden. 

Masker, Musthave?

Een masker is een aanvulling op je huidverzorging en kan verschillende functies hebben. Geloof me, er bestaat een leven zonder maskers. Maar maskers zijn fijn, al was het maar om de me-time die ze met zich meebrengen (je kunt weinig anders doen dan relaxen), en het effect dat ze hebben. Een masker kan direct dienstdoen als vochtinjectie. Of het bevat kalmerende werkstoffen of antiverouderingsingrediënten, of heeft een matterend effect. Er zijn ook maskers die de collageenproductie stimuleren, of exfoliëren. En een after-sunmasker kan een hele opluchting zijn als je toch verbrand bent. Gebruik een masker niet t ezuinig. En vergeet ook niet je hals en decolleté mee te nemen. 

4. Beschermen

Beschermen is de laatste stap in je huidverzorging. Beschermen tegen vijanden van de buitenaf zoals milieuvervuiling, maar vooral zon / UV-stralen. De buitenste huidlaag werkt als een beschermend schild tegen o.a. koud, bacteriën en water. Hij houdt ook het vocht binnen in de huid dat nodig is voor een soepele, gladde huid. Deze epidermis wordt iedere maand in zijn geheel vervangen zonder dat je daar iets van merkt. Maar: de cyclus kan verstoord worden door bijvoorbeeld barre kou, schrale wind en temperatuurverschillen tijdens seizoenswisselingen. Daarom is het slim om van crème te veranderen als er een nieuwe seizoen aanbreekt.

 

Geef een reactie

De waardering van www.dermarolling.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 13541 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email