
Wat Is een Atheroomcyste en Hoe Te Behandelen?
Een atheroomcyste, ook wel bekend als epidermale cyste, keratinecyste of sebumcyste, is een pijnloze, onderhuidse holte gevuld met een vettige substantie. Deze cyste bestaat voornamelijk uit talg en afgestorven huidcellen, ook wel hoorn genoemd. Het ontstaat in een talgklier en kan langzaam in grootte toenemen.
Wat Zijn de Verschijnselen van een Atheroomcyste?
Atheroomcysten variëren in grootte en beginnen vaak klein, maar kunnen uitgroeien tot een halve tot enkele centimeters. Ze voelen glad en elastisch aan en zijn zichtbaar wanneer de huid erboven dun is, zoals op het hoofd. Deze cysten zitten vast aan de huid, maar zijn verschuifbaar ten opzichte van de onderliggende weefsels. Je vindt ze meestal rond de oren, op het behaarde hoofd, de rug en het scrotum, maar ze kunnen zich overal op het lichaam bevinden waar talgklieren aanwezig zijn, met uitzondering van de handpalmen en voetzolen.
In sommige gevallen kan een atheroomcyste geïnfecteerd raken, wat leidt tot een ontsteking en mogelijk een abces. De huid boven de cyste zwelt dan op, wordt rood en pijnlijk.
Hoe Wordt een Atheroomcyste Behandeld?
Bij het aanprikken van een atheroomcyste komt er vaak een vettige, gele substantie vrij. Echter, onzorgvuldig aanprikken kan de kans op infectie vergroten. Vaak verdwijnt de cyste niet door het aanprikken en leeglopen, omdat deze zich na verloop van tijd weer vult met materiaal. Wil je definitief van de cyste af? Dan is het noodzakelijk om deze onder lokale verdoving operatief te laten verwijderen. Het is belangrijk om te weten dat ontstekingen en abcessen kunnen leiden tot onesthetische littekens.
Wat Kun Je Zelf Doen?
Het is niet verstandig om zelf een atheroomcyste aan te prikken of te knijpen, omdat dit kan leiden tot infecties. Als de cystewand beschadigd raakt, is de kans groot dat je een ontsteking krijgt.
Samenvatting
Atheroomcysten zijn vaak onschuldig, maar als ze ongemak veroorzaken of er ongewenst uitzien, is het raadzaam om een professional te raadplegen voor behandeling. Voor de beste zorg en om complicaties te voorkomen, laat je een atheroomcyste verwijderen door een arts.
Heb je vragen over atheroomcysten of andere huidaandoeningen? Neem gerust contact met ons op voor meer informatie!