Je Huid En De Zon

Je Huid En De Zon
Een bruin kleurtje staat prachtig, maar te veel zon is niet goed voor je huid.
Lees in deze blog de 20 meest gestelde vragen en antwoorden over (veilig) zonnen!

  1. Waarom raden ze af om tussen twaalf en drie uur s’ middags niet in de zon te zitten?

De zon schijnt tussen deze uren vrijwel loodrecht naar beneden. Daardoor ‘vangt’ je huid meer UV-straling en kun je dus ook makkelijker verbranden. Je kunt tussen twaalf en drie uur dus beter de schaduw opzoeken. Dit geld ook in Nederland.

2. Wat betekenen SPF?

SPF betekent: Sun Protection Factor, oftewel beschermingsfactor.
Hoe hoger de factor, hoe langer je beschermd bent in de zon.

3. Hoe lang kun je zonnen zonder te verbanden?

Dit is per huidtype verschillend.

  • Huidtype 1: Heel lichte huid en lichtblond of rossig haar = 5 minuten in de zon zonder te verbranden.
  • Huidtype 2: Huid licht van tint en blond, lichtbruin haar = 10 minuten in de zon zonder te verbranden.
  • Huidtype 3: Getinte huid en donkerbruin of zwart haar = 25 minuten in de zon zonder te verbranden.

4. Je hebt huidtype 3. Welke factor heb je dan nodig?

Dit ligt er aan hoelang je in de zon gaat. Hoe langer je in de zon gaat, hoe hoger de factor moet zijn. De beschermingsfactor vermenigvuldigt je zelfbeschermingstijd. Met huidtype 3 is die ci. 20 minuten dus kun je met een factor 6, 120 minuten in de zon zonder te verbranden. Dit is voor even in de zon prima maar niet als je bijvoorbeeld een hele dag naar het strand gaat. Je kunt dan beter voor een hogere factor gaan.

5. Kun je met factor 40 dan de hele dag zonnen?

Het wordt afgeraden om langer dan vier uur per dag in de zon te zijn. Te veel zon is gewoon niet goed voor je huid. Ook al verband je niet, dat wil niet zeggen dat de zon geen schade kan aanrichten.

Je huid en de zon 2

6. Word je met zo’n hoge beschermingsfactor nog wel bruin?

Ja, het gaat wellicht wel iets langzamer maar het is veel veiliger. Je zult zien dat de bruine kleur ook veel langer blijft zitten en dat je niet of nauwelijks zult vervellen.

7. Hoe vaak moet je, je opnieuw insmeren?

Het beste is om de twee uur te smeren, want dan zijn de beschermingsfilters niet meer actief. Bovendien kan de zonnebrandcrème snel vervagen door zwemmen, douchen, transpireren of afdrogen.

8. Hoe voorkom je zonneblaasjes?

Zonneblaasjes zijn een allergische reactie op de zon. Zonneblaasjes komen in de vorm van jeukende bobbeltjes. Veel mensen hebben er regelmatig last van. Bouw daarom het zonnen voorzichtig op. Bij sommige mensen helpen zonnegels zonder vet. Heb je al last van zonneblaasjes? Dan kun je bij de drogist terecht voor homeopathische middelen die verlichting geven.

9. Waarom verbrand je vaak langs de randjes van je bikini?

Dit komt omdat je vaak alleen tot aan de rand van je bikini smeert als dan vervolgens je bikini verschuift, verbrand het makkelijk. Smeer dus ook altijd wat zonnebrand op de huid ónder de bikini.

Je huid en de zon

10. Beschermen alle crèmes even goed?

Alle zonnebrandcrèmes beschermen je tegen UVB-stralen. Hoe hoger de factor, hoe sterker het filter tegen UVB, waardoor je dus minder snel zult verbranden. Let er op dat een crème ook beschermt tegen UVA. UVA-stralen zorgen namelijk voor veroudering van de huid of (nog erger) voor huidkanker. Als er op de verpakking staat aangegeven: volgens Australische standaard, dan weet je zeker dat je goed zit.

11. Kun je met je gezicht in de zon als je last hebt van rode adertjes op de wangen?

Als je last hebt van rode adertjes op de wangen (ook wel couperose genoemd) dan moet je héél voorzichtig zijn in de zon. Het kan door de zon namelijk erger worden. Bescherm daarom de huid altijd met een sunblock. Een sunblock fungeert als een fysieke barrière tussen je huid en de schadelijke stralen van de zon.

12. Mag een litteken in de zon?

Als een litteken nog vers en roze is, dan kun je het beter uit de zon houden. Anders loop je het risico dat het litteken door de zon, lelijke verkleuringen krijgt die niet meer weggaan. Als het een al wat ouder litteken is, dan kun je er wel gewoon mee in de zon.

13. Wat kun je tegen vervellen doen?

Als de huid te veel zon heeft gehad, kun je gaan vervellen. Ook als je niet eens verbrand bent geweest. Bouw het zonnen dus langzaam op als je het vervellen wilt voorkomen.

14. Waarom krijg je vaak tijdens een zonvakantie last van een koortslip?

Als je eenmaal eens besmet bent geweest met het virus, dan blijft dit altijd in je lichaam aanwezig. De zon kan dit virus activeren waardoor je van die vervelende blaasjes krijgt. Daarom is het belangrijk om ook je lippen in de zon te beschermen met een lippenbalsem met een hoge beschermingsfactor.

15. Word je bruiner als je veel wortels eet?

Wortels bevatten bèta-caroteen, deze kleurstof draagt een klein beetje mee aan de kleur van je huid. Het zal misschien een klein beetje mee helpen maar niet veel.

je huid en de zon 3

16. Kun je ook in de schaduw verbranden?

Dit kan zeker. Ook al zie je de zonnestralen niet, ze bereiken alsnog de huid, ook in de schaduw. Smeer je dus alsnog goed in wanneer je in de schaduw ligt.

17. Hoe voorkom je sproeten?

Sproetjes zijn prachtig en dus hoef je deze helemaal niet te verbergen! Wil je echt geen sproetjes? Dan moet je je gezicht elke dag insmeren met een sunblock. Niet alleen tijdens het zonnen, maar ook als je gewoon buiten bent.

18. Helpt regelmatig scrubben met het mooier bruin worden?

Met scrubben zorg je ervoor dat je dode huidcellen verwijderd en dat je huid sneller nieuwe cellen aanmaakt. Daardoor word je mooier bruin. Scrub echt alleen voordat je bijvoorbeeld op vakantie gaat. Na een dag in de zon is je huid veel te gevoelig voor scrubben.

19. Moet je blijven smeren zelfs als je al heel bruin bent?

Ja, zelfs een hele gebruinde huid kan nog verbranden. Je kunt wel voor een lagere factor kiezen dan helemaal aan het begin van de zonperiode.

20. Oeps! Toch verbrand. Wat nu?

Probeer direct de zon te vermijden, douche met lauw water en smeer je huid in met een kalmerende aftersun. Blijf de dagen erna uit de zon, zodat de huid weer kan herstellen.

Geef een reactie

De waardering van www.dermarolling.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.1/10 gebaseerd op 13541 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email