De verschillende soorten pigmentvlekken

Veel mensen denken dan pigmentvlekken per definitie ouderdomsvlekjes zijn die met de jaren op de huid verschijnen. Dit is zeker niet waar. Er zijn veel verschillende soorten pigmentvlekken en diverse van deze soorten ontstaan al op jonge leeftijd of zelfs bij de geboorte. Ouderdom hoeft dan ook niets te maken te hebben met pigmentvlekken. Hieronder vindt u meer informatie over de diverse pigmentvlekken die er zijn.

De zonnevlekken

De zonnevlek is eigenlijk een verzamelnaam voor diverse soorten pigmentvlekken, waaronder ook bijvoorbeeld de levervlekken en de ouderdomsvlekken vallen. Deze pigmentvlekken ontstaan door blootstelling van de huid aan de zon zonder dat de huid hierbij goed wordt beschermd.

Witte pigmentvlekken

Er wordt vaker gedacht dat pigmentvlekken altijd donker van kleur zijn, maar dit is zeker niet het geval. Er zijn namelijk ook vlekken die juist geen teveel aan pigment hebben, maar geen pigment bevatten. Ook deze vallen onder pigmentvlekken en worden witte pigmentvlekken genoemd. Daarnaast is er ook vitiligo. Ook bij deze vlekken ontbreekt het pigment, waardoor er juist lichtere vlekken in de huid ontstaan. In veel gevallen speelt hierbij de erfelijkheid een rol, maar niet in alle gevallen.

Het zogenaamde zwangerschapsmasker

Tijdens de zwangerschap hebben vrouwen te maken met veranderende hormonen. Dit heeft op iedere vrouw een ander effect. Bepaalde hormoonveranderingen kunnen zorgen voor pigmentvlekken. Er kan sprake zijn van een zogenaamd zwangerschapsmasker. Hierbij ontstaat er een grote vlek in het gezicht die verdwijnt na de zwangerschap. Het kan ook zijn dat een dergelijke vlek ontstaat wanneer u niet in verwachting bent. In dit geval kan het blijvend zijn.

Pigmentvlekken bij de geboorte

Een goed bewijs dat pigmentvlekken niet alleen van ouderdom komen is wel dat er ook kinderen worden geboren met pigmentvlekken. U kunt hierbij denken aan moedervlekken in groot en klein formaat, maar ook aan de welbekende cafe-au-lait vlekken. Deze aangeboren pigmentvlekken verdwijnen zelden vanzelf.

Vlekken die worden gezien als pigmentvlekken

Er zijn ook vlekken die op de huid kunnen ontstaan die door velen wel pigmentvlekken worden genoemd, maar die dit eigenlijk niet zijn. Hierbij valt te denken aan de bruinige vlekjes die kunnen ontstaan wanneer iemand last heeft van acné of littekentjes.

De waardering van www.dermarolling.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 5092 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email