Likdoorns

Een likdoorn is een verdikking van eelt, in de vorm van een pit, op en tussen de tenen en onder de voeten, als reactie op druk (knellende schoenen en dergelijke). Het eelt dringt als een wig de huid in en kan daardoor bij het lopen zeer pijnlijk zijn. Likdoorns ontstaan meestal door slecht passende schoenen of door een verkeerde stand van de voet. Mensen die voortdurend dezelfde gereedschappen gebruiken, kunnen aan hun handen likdoorns krijgen.

Wat zijn de verschijnselen?

Een likdoorn aan de zijkant van de tenen is meestal niet moeilijk te herkennen, maar onder de voet kan het moeilijk zijn een likdoorn te onderscheiden van een voet wrat. Door er met een dun scherp mesje laagje voor laagje af te snijden, ontstaan bij een wrat puntvormige bloedinkjes; bij een likdoorn gebeurt dat niet.

Hoe ziet de behandeling eruit?

De behandeling bestaat in eerste instantie uit het wegnemen van de oorzaak (bijvoorbeeld vervanging van knellende schoenen of correctie van een slechte stand van de voet). De likdoorn zelf kunt u het best verweken door baden en middelen als salicylzuur. Na een bad kunt u met de badhanddoek vaak al wat eelt wegwrijven. De eeltplek kan ook voorzichtig met een in olijfolie gedrenkte puimsteen worden behandeld. Met salicylzuur kan het eelt worden verweekt en gemakkelijk worden afgeschraapt met een vijl of een mesje.

U doet er goed aan de salicylzuur oplossing of zalf na het aanbrengen af te dekken met een pleister, zodat de omliggende gezonde huid wordt beschermd. Het best kunt u het middel steeds een nacht laten zitten om het er de volgende dag weer af te wassen. Na enkele dagen kunt u proberen het bovenste laagje van de likdoorn eraf te krabben of voorzichtig weg te snijden. Soms moet u het middel langdurig gebruiken. Er zijn ook speciale pleisters in de handel met salicylzuur, de zogenoemde likdoornpleisters.

Wat kunt u zelf doen?

Om te voorkomen dat u (weer) last krijgt van likdoorns moet u slecht passende schoenen vervangen. Er zijn ook aparte likdoornkussentjes in de handel (ringetjes die rond de eeltplek worden aangebracht om de druk ter plaatse te verlichten).

De waardering van www.dermarolling.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 5100 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email