De functies van de huid

Tegenwoordig verstaat men onder schoonheid veel meer dan uiterlijk alleen.Toch is onze huid ons Visitekaartje’ waarop alle ogen zijn gericht. Als u uw huid dus nog steeds beschouwt als een eenvoudig verpakkingsmateriaal, als een soort omhulsel, wordt het tijd om haar beter te leren kennen.

De functies van de huid

Wind en regen, warmte en kou, bacteriën… het zijn allemaal invloeden van buitenaf waartegen de huid ons beschermt.Tegelijkertijd vervult ze verscheidene andere biologische functies, zoals het op peil houden van het vochtgehalte van het lichaam. Ze reguleert de lichaamstemperatuur; en ze ademt. Kortom: de huid is belast met het ontvangen en het overbrengen van informatie voor het hele lichaam die onmisbaar is voor het behoud van haar biologische evenwicht. Het zijn stuk voor stuk eigenschappen die ons ertoe zouden moeten zetten onze huid met veel toewijding te verzorgen.

De drie lagen van de huid

Om haar functies goed te kunnen uitvoeren, is de huid opgebouwd uit drie lagen – de opperhuid, de lederhuid en het onderhuids weefsel – die elk hun eigen rol en hun eigen structuur hebben. De opperhuid (of epidermis), die het meest aan de oppervlakte ligt, bestaat uit zeer sterke cellen die verstevigd zijn met een eiwitrijke stof, keratine genoemd. Die cellen vernieuwen zich voortdurend, terwijl de dode cellen zich regelmatig aan de oppervlakte van de huid ophopen. De taak van de opperhuid is tweeledig: het lichaam beschermen en zweet afscheiden. De lederhuid (of dermis) regelt op haar beurt de gevoeligheid van de tastzin dankzij papillen waarin zich zenuwuiteinden bevinden. Deze laag bevat ook collageen en elastine die verantwoordelijk zijn voor de elasticiteit van de huid, en heel veel water Wanneer de lederhuid verandert, wordt veroudering zichtbaar. Van even groot belang zijn de talgklieren, die talg afscheiden (een waar smeermiddel van de hoornlaag), evenals de zweetklieren; deze klieren bevinden zich ook in de lederhuid. En ten slotte is er het onderhuids weefsel, de diepste laag, vetweefsel dat voedingsvetten opslaat in de vorm van lipiden (vetten). Het beschermt niet alleen de spieren en de botten, maar regelt ook onze lichaamstemperatuur Bovendien danken we de stevige contouren van ons gezicht aan dit onderhuids weefsel.

De huid is gevoelig!

De huid beperkt zich evenwel niet tot een grens tussen het lichaam en de buitenwereld. Ze is gevoelig voor emoties. Grote vreugde, liefdesverdriet? De bloedvaten verwijden zich, het bloed stroomt toe en de huid kleurt rood. Maakt angst zich van u meesten wordt u door jaloezie verteerd? De bloedvaten vernauwen zich, het bloed trekt weg, de huid wordt bleek en koelt af. In wezen weerspiegelt ze onze emoties. De huid spreekt dus, maar kan soms ook brullen. Ze is bij uitstek de drager van psychosomatische aandoeningen en heeft een groot talent voor het tot uitdrukking brengen van het onbewuste. Acne, mycose, psoriasis vormen een paar voorbeelden van hoe de huid zich kan uitdrukken. Zo is de huid dus een geweldige zender-ontvanger van gewaarwordingen. De verzorgingsproducten die op haar aard zijn toegesneden, bezitten eigenschappen die veel meer behelzen dan simpele koketterie. Recent onderzoek heeft bevestigd dat er een verband bestaat tussen de huid en de psyche. Het zenuwstelsel en de huid hebben inderdaad dezelfde oorsprong: ze zijn ontstaan uit hetzelfde weefsel, het ectoderm, dat zich bij het embryo al drie weken na de conceptie begint te ontwikkelen. In zekere zin is het dus niet verwonderlijk dat ze zo’n intieme band met elkaar onderhouden. Reden temeer om de huid tot een van onze belangrijkste aandachtspunten te verheffen!

Voor onszelf zorgen

De huid, die wemelt van gevoelsreceptoren (5 a 10 per cm2), kan fenomenen van buitenaf detecteren en weet die op waarde te schatten. Huidverzorging is een manier om uw huid mooi te houden, maar ook om haar gezond te houden. Een mooie huid, dat is een zijdeachtige aanraking, scherpe contouren, maar ook een stralend voorkomen. Toch zullen de best aangepaste producten pas echt effectief zijn als u er een gezonde leefstijl en een evenwichtig eetpatroon op na houdt. Het behoud van een mooie huid is een kunst die berust op de kennis van uw natuurlijke bondgenoten. Om aan het karakter van uw huid tegemoet te komen, moet u bepalen wat haar behoeften zijn, of ze nu droog, vet of futloos is. Een bezoek aan een schoonheidsspecialist of een dermatoloog maakt het mogelijk een exacte diagnose te stellen. Eigenlijk is dat een must om meetbare effecten te verkrijgen, zodat de droom van een gladde en gezonde huid realiteit kan blijven of worden.

De waardering van www.dermarolling.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 4541 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email