co2 laser

Voor ‘laser-resurfacing’ wordt vooral gebruikgemaakt van C02 lasers. Het licht dat deze lasers produceren, wordt geabsorbeerd door water. Aangezien de huid voor circa 80% uit water bestaat, wordt de energie snel geabsorbeerd en blijft die beperkt tot de plaats waar men de laser op richt, mits de duur van de belichting kort is.

De C02 laser wordt op twee manieren toegepast, gericht (gefocusseerd) of ongericht (gedefocusseerd). Met een gerichte straal kan men in bloedrijk weefsel snijden zonder dat het gaat bloeden. De bloedvaatjes die men met de laserstraal doorsnijdt, worden direct dichtgebrand. Gedefocusseerd kan de C02 laser theoretisch elk huidaandoening ‘verdampen’ of ‘verstuiven’. Op die manier worden C02-lasers vooral toegepast op de bovenste laag van de huid. De wondjes die hierdoor ontstaan, lijken sterk op kleine brandwonden. Net als bij andere vormen van peeling geneest de wond met een roze huid in een week of twee en verdwijnt de roze kleur geleidelijk in de loop van drie maanden. Typerend voor de C02 laser resurfacing is dat door deze techniek niet alleen weefsel wordt verwijderd, maar ook een thermisch effect op het collageen ontstaat, waarbij een verkorting van het weefsel plaatsvindt (krimping).

Tot voor kort werd voornamelijk gebruikgemaakt van niet-gepulste C02 lasers met een continue lichtstraal. De niet-gepulste C02 lasers hebben als nadeel dat de opwarmtijd langer is dan de thermische relaxatietijd (afkoeltijd), waardoor meer warmte in de omgeving wordt afgegeven en er een grotere kans op littekenvorming bestaat. Tegenwoordig worden vooral gepulste C02 lasers (met een lichtstraal die niet continu is) gebruikt, omdat die minder thermische schade veroorzaken.

De Erb Yag lasers (Yag: Ytrium aluminium garment) die eveneens vaak voor Taser-resurfacing’ worden gebruikt, geven minder thermische schade en verdampen net als de C02 laser de opperhuid, maar veroorzaken minder krimping van het collageen (ze hebben dus minder effect op rimpels).

De ontwikkeling gaat door. Voor een nog nauwkeuriger verwijdering van de oppervlakkige huid wordt sinds kort een gefocusseerde laser toegepast waarbij twee technieken worden gebruikt:

• de ultra pulslaser, zoals de hierboven genoemde Erb Yag laser, maakt gebruik van een superkorte belichtingstijd in een veld met vele kleine, direct naast elkaar geplaatste puntjes, waarbij gedurende zeer korte tijd extreem hoge hitte vrijkomt;

• de gescande laser stuurt een straal via een van tevoren vastgelegd patroon over een bepaald oppervlak, zodat op de plaats waar de huid de straal raakt dezelfde hitte vrijkomt als bij de ultra puls. Door de diffusie van warmte krimpt het collageen, waardoor de rimpelvorming wordt tegengegaan.

Verschillende Lasers

Naast de C02 lasers en de Erb-Yag-lasers zijn er nog enkele andere lasers. Zoals u aan het begin van deze paragraaf over lasertherapie heeft kunnen lezen, heeft elke laser zijn eigen specifieke aangrijpingspunt. C02 lasers worden geabsorbeerd door water en worden voor de bovenste huid-laag gebruikt. Pulsed dyelasers (kleurstoflasers) en de oudere argonlasers zenden golflengten uit die geabsorbeerd worden door hemoglobine. De puls geeft een schokgolf, met als resultaat een scheuring van de bloedvatwand; er ontstaat een oppervlakkige paarse bloeduitstorting die een a twee weken zichtbaar blijft, maar geen littekens nalaat.

Hiermee kunnen verwijde of ‘gesprongen’ adertjes, couperose, wijnvlekken en dergelijke worden behandeld. De nieuwe kleurstof lasers werken inmiddels zo selectief en geven zo weinig littekenvorming dat ze ook bij kleine kinderen kunnen worden gebruikt. Q-switched ruby(robijn)lasers en Q-switched neodynium-Yag-lasers richten zich op melanine en andere pigmenten (tatoeages). Ze worden vooral gebruikt bij pigmentverkleuringen.

Co2 lasers in de media

In de literatuur hebben we nog speciaal gezocht naar onderzoeken waarin men de resultaten van een C02 Laserbehandeling op lange termijn heeft beoordeeld. In 1998 zijn de resultaten van een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Clinical Plastic Surgery. Het betrof een onderzoek bij 2123 patiënten. De cosmetische effecten bleken over het algemeen lang aan te houden, in ieder geval vijfjaar.

Ook vonden we enkele klinische gerandomiseerde vergelijkende onderzoeken met betrekking tot C02 lasers. In de meeste werden twee verschillende lasers met elkaar vergeleken, bijvoorbeeld een niet gepulste C02 laser met een Neodynium Yag laser, of een Feather Touch (gescande) C02 laser met een ultra pulselaser, waarbij het klinische effect slechts een van de aspecten was waarnaar werd gekeken. Het ging over het algemeen om kleine onderzoeken waarin slechts kleine verschillen werden aangetoond.

De waardering van www.dermarolling.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 4541 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email