Atheroomcyste

AtheroomcysteEen atheroomcyste (ook wel epidermale cyste, keratinecyste of sebumcyste genoemd, en in de volksmond papgezwel of vetgezwel) is een pijnloze, gesloten, onderhuids gelegen holte, gevuld met een vettige brij (voornamelijk bestaand uit talg en afgestorven huidcellen (hoorn). De cyste ontwikkelt zich in een talgklier en wordt langzaam groter.

Wat zijn de Atheroomcyste verschijnselen ?

De cysten zijn wisselend in grootte. Het zijn gladde, vast elastisch aanvoelende bobbels die klein beginnen, maar die na verloop van tijd behoorlijk groot (een halve tot enkele centimeters) kunnen worden. Ze kunnen duidelijk zichtbaar zijn als de bovenliggende huid dun is, bijvoorbeeld op het hoofd. Ze zitten vast aan de huid, maar zijn verschuifbaar ten opzichte van de onderlaag. Ze worden vooral gezien rond de oren, op het behaarde hoofd, de rug en het scrotum, maar in principe kunnen ze overal op het lichaam voorkomen waar talgklieren zitten. De enige plekken waar dat niet het geval is, zijn de handpalmen en de voetzolen. Soms raakt een atheroomcyste geïnfecteerd. Dat eindigt vaak in een forse ontsteking die uitmondt in een abces. De huid boven de cyste zwelt dan bolvormig op en is rood en pijnlijk.

Hoe ziet de Atheroomcyste behandeling eruit?

Wanneer een atheroomcyste wordt aangeprikt, komt er een vettige, gele brij uit. Als dat aanprikken onzorgvuldig gebeurt, vergroot dit de kans op een infectie. De cyste verdwijnt meestal niet door aanprikken en leeglopen, want na verloop van tijd vult de inhoud zich weer met materiaal. Wilt u definitief van de cyste af, dan moet u hem onder plaatselijke verdoving operatief laten verwijderen. Ontstekingen en abcessen eindigen nogal eens in lelijke littekens.

Wat kunt u zelf doen?

Zoals gezegd kan het prikken met een naald in een atheroomcyste nog wel eens tot een ontsteking leiden. Ook knijpen en peuteren is niet verstandig. Als de cystewand daardoor kapotgaat, zal dat meestal ook tot een ontsteking leiden.

De waardering van www.dermarolling.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.1/10 gebaseerd op 4541 reviews.
Ontvang een voorraad melding Zodra het product weer op voorraad is ontvangt u eenmalig een automatische melding.
Email